tirsdag 9. desember 2008

I dag...

...er jeg flau over å være høyrevelger i Drammen. Høyre har, sammen med Fremskrittspartiet, sørget for at det i nær fremtid vil rives to verneverdige funkisvillaer i Bragernesåsen. Villene eies av Lars Nilsen, Bloch Watne-eier og en av byens "mektigste menn". Han ønsker å rive villaene for å bygge en underjordisk garasje og privat parkanlegg til sin tilstøtende eiendom, den såkalte "Lyche-villaen".

Når samtlige fagfolk går enstemming inn for å verne, bør man lytte til dem. Fortidsminneforeningen og anerkjente arkitekter mener man må bevare. Jeg stiller spørsmålet om denne saken ville fått det samme utfallet om det var en annen person som hadde søkt om dette. Jeg beklager sterkt å si det, men når politikerne drar på "befaring" uten å engang gå inn i objektene, men hygger seg på omvisning i Lyche-villaen i stedet, så sier det vel mye om hvor landet ligger. Det hører med til saken at som er for rivning, mener enten at funkishus er mindre verdt enn andre stilarter- eller så synes de ikke at funkis er pent.Hva for slags grunnlag er det? Ukvalifisert synsing på (altfor) høyt plan - verken mer eller mindre.


Ingen politiker bør, med mindre han er utdannet innenfor kunst og arkitektur, trekke konklusjoner som dette, totalt blottet for innsikt. Jeg forventer dette fra fremsrittspartiet - ja. Men ærlig talt: Jeg trodde ikke byens Høyrepolitikere skulle vise seg å være så tannløse og historisk tafatte. Ingen andre byer i Norge ville brukt det som et argument at det var så mange andre slike boliger i byen, at det ikke var så nøye. Man river da ikke sjøboder i Bergen, fordi man har så mange av dem fra før? Eller jugendhus i Ålesund? Funkisvillaene i Bragernesåsen er et manifest - et viktig arkitektonisk verk i vår bys historie. Vi river og river. Drammenshus og Trikkestallen. Hvordan går det an å være så historieløse?

Og når det snakkes om at Lychevillaen nå settes tilbake til fordums prakt, så er vel det en sannhet med modifikasjoner, all den tid Lars Nilsen nå skal bygge ut. Beklager å si det, men vi snakker her om en mann som forsøpler hele landet med sine fantasiløse hus, blottet for egenart og særpreg. Jeg har null tiltro. Enkelt og greit.

1 kommentar:

BBlogG sa...

Jeg kan ikke noe annet enn å si meg enig.. og oppfordre deg til å poste dette innlegget hos DT også, så fort som mulig! Jeg er rett og slett litt sjokkert over hvor tankeløse enkelte politikere kan være - og så de jeg faktisk hadde tiltro til. *sukk*